måndag 28 januari 2008

Pure Life


Efter att aklimatiseringen tagit plats och stillsamheten infunnit sig. Ett nytt utopi-liv där uret endast har tidvattnets fyra klockslag. Vi är en samling människor med det faktum gemensamt att månen styr våran dygnsrythm. En samling vars största bekymmer är hur havet kommer pulsera under morgondagen, i vilken riktning och hur högt. Havet är stort och ibland bokstavligen äter den dig...men till och med då är den vacker.

Costa Rica har fantastisk matkultur och förmånen att ha tillgång till ett kök fyller mig med värme mer än den trettio gradiga solen ger. Här utgörs vår vardag av en surfsession strax efter soluppgång och en senare under eftermiddagen...ofta till solnedgången.. Därimellan njuter vi av livets stora kärlek, mat. Så i stort åstakommer vi inte ett skvatt mer än att fyllas upp av en fantastisk miljö och därigenom låta kreativiteten flöda. Produktiv kan jag vara sen (=läs: i mars) för nu är jag en deltagare i något vi skulle betrakta som en meningslös livsstil, eller är den? Jag är, oberoende av vilket, ett stolt offer.

En födelsedagsfest på 'Funky Monkey'. Ett spontant samtal med en kvinna nästan bitigare än Arnold. "Where are you from?" som i vilket land kommer du ifrån och hon svarar "I'm from california" med en, för en kvinna, ovanligt hes men energisk röst. Historier om 30 fots vågor, oändliga tuber och antal surfade break radas upp. "They have given me a nickname you know...". En pensionerad surfare. Dangerwoman - en surflegend. Kvinnan som ensam surfade och tävlade mot enbart killar(=läs: tog sjukt mycket skit) på 70-talet. Kvinnan som därmed också lade grunden till dagens kvinnliga surf. Respekt. "It was an honour talking to you. You have a beautiful soul" säger hon till mig, som om det vore jag som har ett VM guld och 10 USA guld i bakfickan, och går och lägger sig medan vi andra går vidare. Oväntade möten.

Så vad är Santa Teresa om? En dammig ort på den vackra Nicoya halvön. En färd hit är inte helt trivial. Santa Teresa är simpelt och ännu äkta men står på vippen till förändring. Förberedelser inför att omvandla grusvägen som definerar - samt fullständigt dammar ner - Santa Teresa till en alsfaltsväg har påbörjats och inom två till tre år kommer även denna ort ha cancer. Miljön omvandlas, människor byts ut.

Imorgon bär det av till Panama för att hälsa på Ezzera med familj. Karnevalvecka hägrar i Panama! Santa Teresa och min nya bräda får hålla till godo tills några dagar in på februari.

Pura Vida
/Bland avocado och tortillias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar